>>Missing Piece Zuid Afrika

Missing Piece Zuid Afrika

11-01-2016

Missing Piece Zuid Afrika

Vorig jaar zijn wij begonnen met Missing Piece Group South Africa, een kopie van ons bedrijf Missing Piece in Nederland.

Het opstarten van dit bedrijf vraagt vanzelfsprekend ook inspanning vanuit Nederland. Dit is ook de reden dat ik nu enkele malen per jaar die kant op reis. Ik maak er een goede gewoonte van om mijn column voor onze nieuwsbrief op de 11 uur durende vlucht te schrijven. Het leek me een leuk idee om de column daar vandaag dan ook maar gewoon volledig aan te wijden.

Vrijwel iedereen popt direct de vraag “is het daar wel veilig?”

Natuurlijk is het verstandig om op sommige plekken je gezicht niet te laten zien. Wat veel mensen niet weten is dat Zuid Afrika een van de mooiste plekken op deze aarde is en dat het bovendien, buiten de townships en een paar bekende plekken, net zo veilig of onveilig is als Amsterdam of Parijs, al is bij deze laatste stad wel gebleken hoe relatief dat in één dag kan zijn.

Gesteld kan worden dat het generieke beeld van Zuid Afrika in mijn ogen bij de gemiddelde Nederlander niet even zuiver is.

De tweede vraag die gesteld wordt is: “waarom in hemelsnaam Zuid Afrika?” Begrijpelijke tweede vraag want erg voor de hand liggend is het ook niet…. 11000 kilometer ofwel 11 uur vliegen verwijderd van Amsterdam.

Politiek nog steeds een gespannen situatie, immers de grootheid Nelson Mandela heeft qua apartheid heel veel bereikt, er valt echter niet te ontkennen dat er economisch en op het gebied van opleiding- en kennisniveau nog steeds grote verschillen bestaan. Om maar niet te spreken over de zogenaamde “B.E.E. maatregelen”. Een schaal van één tot vijf waarbij er door de overheid op wordt toegezien dat een gedeelte van de medewerkers een gekleurde huidskleur moet hebben. Wanneer je als bedrijf niet voldoet aan “norm 5” mag je bijvoorbeeld niet leveren aan overheidsorganen. Deze norm kun je alleen behalen als meer dan 50% van de aandelen van de onderneming in handen zijn van iemand met een donkere huidskleur.

Daarnaast heeft de overheid de energie voorziening niet onder controle. Er is onvoldoende geïnvesteerd en geïnnoveerd om aan de stijgende vraag van energie te kunnen voldoen. De effecten zijn feitelijk dat er op verschillende plekken totale “black-outs” van een aantal uur per dag zijn. Waarbij totale industrieterreinen zonder stroom zitten.

Waarom dan toch Zuid Afrika….

In de eerste plaats is het voor Zuid Afrikaanse bedrijven wel een fijn idee dat er bij een “Power Outage“ de Servers in Nederland op twee locaties staan en ondanks deze stroomonderbrekingen gewoon doordraaien. Dit zonder alle gevolgen die ontstaan als een server spontaan geen stroom meer krijgt.

Je kunt wel stellen dat qua infrastructuur Zuid Afrika zeven jaar achterloopt op Nederland.

Wanneer Zuid Afrikaanse bedrijven van de diensten van Missing Piece gebruik maken plaatsen wij deze bedrijven direct dus zeven jaar verder in tijd, dit biedt grote voordelen.

Een belangrijk ander voordeel is dat we (behalve Nederlandse winter) in dezelfde tijdzone zitten en dat de zakelijke voertaal Engels is. Wij hadden voor enkele klanten al een volledig Engelse Desktop gecreëerd, dit kon daarom breder worden ingezet.

Cultureel zijn er overeenkomsten wat helpt, maar zeker ook grote verschillen die niet per definitie slecht zijn. Zuid Afrikaanse bedrijven staan erg open voor innovatie. Dit is vooral afkomstig vanuit Europa. Het is niet voor niets dat onze premier Rutte een bezoek heeft gebracht aan Zuid Afrika met een zakelijke delegatie. Het acquireren van bedrijven om te spreken over onze propositie gaat om deze reden ook onwaarschijnlijk goed.

We hebben onze Nederlandse Missing Piece Skype voor Bedrijven propositie uitgebreid met een Zuid Afrikaanse telefoonstekker. Wat niets meer of minder inhoud dat we tegen circa 40 Euro per maand honderden bedrijven bellen in Kaapstad en Johannesburg om afspraken te maken voor onze mensen daar. Het acquisitie bedrijf waar wij al jaren mee werken heeft een Zuid Afrikaanse dame aangenomen om op het gewenste directieniveau te communiceren. Dit resulteert in veel interessante gesprekken.

De economie in Zuid Afrika stijgt vele malen sneller dan wij gewend zijn, je zou met recht kunnen zeggen dat je hier spreekt van een “Groei Economie”.

Technisch zullen de klanten volledig gebruik gaan maken van het netwerk wat hier in Nederland staat en dit behoeft eigenlijk geen aanpassingen. Los van field support en een servicedesk, kan alles vanuit Nederland worden uitgevoerd. Hiermee wordt Zuid Afrika feitelijk een sterk Sales georiënteerde serviceorganisatie.

Inmiddels zijn onze eerste klanten live en de eerste ervaringen zijn ook operationeel veelbelovend. We gaan er komende tijd alles aan doen om ook daar Missing Piece letterlijk op de kaart te zetten.

Lex de Bruijn
Algemeen Directeur Missing Piece

 

Disclaimer | Sitemap | © 2020 Missing Piece
Realisatie: Merkwaardig Design & Lime C